Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gombás receptek linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Gombás receptek képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: gombas-receptek.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 91 db
Al Fhungi gombás mártás

Al Fhungi gombás mártás

Olajon megdinszteljük a szeletekre vágott gombát, ha megpárolódott, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemlevéllel, ezután hozzáadjuk a friss hámozott és darabolt paradicsomot vagy az olasz paradicsom konzervet, majd belerakjuk a zöldségleveskockát. Sűrűre forraljuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Alattomos kalapos

Alattomos kalapos

Minden nyár elején, amikor felütik fejüket a különböző gombák, eszembe jut Feri bácsi, a legjobb gombász a barlangászok között. Meglehetősen sajátos, ma úgy mondanánk: alternatív pedagógiai módszereket alkalmazott a célból, hogy a gombák iránt érdeklődő fiatalok jól bevéssék koponyájukba azok ismertetőjeleit. Minden kezdő gombásznak megengedte, hogy összegyűjtsön mindent, amit csak arra érdemesnek gondol. Aztán, ha a kosarak megteltek, szépen leült mellénk a fűbe. - Na fiam, te miért szedted össze azt, amit? - kérdezte rámutatva valamelyikünkre. Lehetséges válasz: - Ezt azért, mert szép piros és jó vastag a húsa. Úgy gondolom, ehető. - Ehető. De csak egyszer, mert ettől kitojod a nem létező agyadat is, aztán meg sírhat az anyád! Nem nagyon értettem az agresszív módszert - mígnem egyszer éppen azt az őzlábgombát vittem haza, amelyiktől a történetben felvázolt jövőkép legalábbis részben valósággá vált, és én voltam a főszereplője...

Aszalt paradicsomos, gombás tészta recept

Aszalt paradicsomos, gombás tészta recept

A hagyományos gombás tejfölös ragut nyugodtan spékeljük meg időnként valami mással, például aszalt paradicsommal. Ettől egy új ízt kap a megszokott étel is. A tésztához tegyük fel forrni a vizet. A zsiradékon kezdjük el dinsztelni az aprított tésztát, majd szedjük rá a megpucolt, és szeletelt gombát is. Ízesítsük sóval, tört színes borssal, friss kakukkfűággal. Kb. 6-7 percet pároljuk, majd öntsük fel az elkevert tejföllel, keverjük át alaposan. Szórjuk rá a keményítőt, majd keverjük át ismét. Közben főzzük ki a tésztát is. Tálaláskor friss snidlinggel szórjuk meg...

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Avagy gombaszedés és -evés helyesen

Avagy gombaszedés és -evés helyesen

Hasznos sport, izgalmas játék, léleknyugtató séta a zöldben, s közben megkeresheti a családnak a betevőt. Összesen száz-százhúszezer gombafajt ismerünk. Köztük mintegy száz erdőn, mezőn növő hazai gombánk ehető, mégis gyakorlatilag csak a piaci csiperkét vesszük és esszük. Legalább 30-40 fajtát lehetne árulni piacokon vagy bevizsgáltatás után hazavinni: őzlábat, rizikét, vargányát, tinórut, pereszkét, fülőkét, szegfű-, galamb-, tuskó- és rókagombát, de még olyan fura szerzetek is ehetők, mint a tintagomba vagy a pöffeteg. Ha felelősséggel, némi tudással és kellő elővigyázatossággal történik a gombaszedés és evés, igazi (siker)élményre tehetünk szert. A gomba tápláló. Viszonylag sokat időzik a gyomorban. Szénhidrát-tartalma mindössze 2-4 százalék egészséges összetett cukrokból áll. Nagy víz- és állatihoz hasonló fehérjetartalma és csekély zsírtartalma miatt jó fogyókúrás étel. Viszonylag sokat lehet fogyasztani. Kitinrostjai telítenek, serkentik a bélműködést, gyorsítják az anyagcserét. Egy kiló gomba átlagosan 330 kalóriát tartalmaz, a laskagomba mindössze 110-et. Elkészítésekor érdemes spórolni a zsiradékkal. Szénhidrátjaik összetett cukrok, alig 2-6 százalékot tesznek ki.

Az ízletes vargánya

Az ízletes vargánya

Az ízletes vargánya (Boletus edulis) feszes-ruganyos húsú és kellemes, kifejezetten nemes és finom ízű erdei gomba, ennek köszönheti másik nevét: úri gombának is hívják. Illata kissé a friss dióra emlékeztet...A gombák tömegüket nagyrészt - csaknem 90 százalékban - a bennük lévő víznek köszönhetik. Ez az oka, hogy előszeretettel ajánlják fogyókúrás ételeknek, és hogy elkészítésükkor oly hamar és oly kicsire fonnyad a lábasban. A gombák nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket és kitinrostokat. Hogy hogyan jön ide a rovarvilág páncéljából ismert anyag? A gomba sejtfalát a növényi cellulóz-sejtfalhoz hasonlóan egy poliszaharid, kitin alkotja, amiben a poliszacharid-láncot nem szőlőcukor, hanem N-acetil-glükózamin egységek alkotják. A kitin miatt számít nehéz ételnek a gomba, és időzik sokat a gyomorban. E rostok az ember számára emészthetetlenek, ezért a növényi rostokhoz hasonló ballasztanyagokként viselkednek. Tápértékük számunkra nincs, viszont serkentik a bélműködést. A vargányával megevett kalóriaérték nagy víztartalmának és emészthetetlen kitinjének köszönhetően elég csekély, 100 gramm friss vargánya mintegy 35 kalóriát tartalmaz, a szárított 620-at. A friss vargánya nagyjából harmadannyi energiát hordoz, mint a burgonya, hatod annyit, mint a kenyér és a sovány marhahús. A vargánya mintegy 5 g szénhidrátot, 3-5 g fehérjét és mindössze 0,4 g zsírt tartalmaz.

Hirdetés
Bácskai gombás rizs

Bácskai gombás rizs

Az apróra vágott hagymát kevés forró zsiradékon pirítsd sárgára, szórd meg pirospaprikával és add hozzá a megtisztított és apróra vágott gombát, a meghámozott és felkockázott paradicsomot, a felkarikázott zöldpaprikát, s az egészet párold néhány percig. Akkor a leöblített, leszűrt rizst add a zöldséghez, tegyél bele majorannát, sózd, borsozd, öntsd fel 6 dl vízzel és az ételt párold puhára...

Bakonyi jércecombok

Bakonyi jércecombok

A megtisztított, megmosott csirkecombokat félbevágjuk. A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, zsírját kisütjük. Rátesszük a megtisztított apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Meghintjük az édes-nemes paprikával, és felöntjük egy kis vízzel. Belerakjuk a megsózott csirkecombokat, az áttört fokhagymát. Megmossuk a paprikát, szárát, magos részét eltávolítjuk, és apró kockákra vágva a paradicsommal együtt a csirkéhez adjuk. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. A gombát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, cikkekre vágjuk, és a csirkéhez tesszük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, és behabarjuk vele a csirkét. Jól kiforraljuk, és tejszínnel dúsítva galuska körettel tálaljuk...

Bakonyi sertésszelet

Bakonyi sertésszelet

Szeleteljük fel a húst, majd klopfoljuk ki és sózzuk meg. Mindkét oldalát lisztezzük be és félig süssük meg majd tegyük félre a szeleteket. Ugyanebben az olajban pirítsuk meg félig a hagymát, a paprikát, az apróra vágott szalonnát és a szeletelt gombát. Pár percig fedő alatt pároljuk össze őket. Majd tegyük hozzá az összevágott paradicsomot. Szórjuk meg pirospaprikával. Egy picit sózzuk meg(nem kell nagyon, mert a füstölt szalonna és a hús is sós). Adjunk hozzá 2 dl vizet és tegyük hozzá a korábban félig megsütött hússzeleteket. Fedő alatt pároljuk puhára az egészet. Majd a végén öntsük hozzá a tejfölt. Forraljuk össze az egészet és kész...

Báránycomb csőben sütve gombával

Báránycomb csőben sütve gombával

A lereszelt vöröshagymát kevés olajon világosra pirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megsózzuk, megborsozzuk, és erős tűzön állandóan kevergetve megpirítjuk. A húsokat enyhén megsózzuk, lisztbe forgatjuk, és olajban mindkét oldalukat megsütjük. A mártáshoz tíz deka felolvasztott vajon világosra pirítjuk a lisztet, majd habverővel folyamatosan verve forró tejet adunk hozzá. Sóval, frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és mártás sűrűségűre főzzük. A tejszínben elkeverjük a tojássárgáját, majd a tűzről levett mártáshoz adjuk a reszelt sajt felével együtt. Kivajazott tepsibe rakjuk a kisütött húsokat, mindegyiket megrakjuk pirított gombával, majd Mornay-mártással bevonjuk. Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, kis vajdarabkákat teszünk rá, és előmelegített sütőben megsütjük...

Hirdetés
Báránymáj tejfölös gombamártással

Báránymáj tejfölös gombamártással

A báránymájat felszeleteljük, gyengén kiveregetjük, porcelánedénybe tesszük, meglocsoljuk olajjal és 1-2 órát a hűtőben pihentetjük. A hagymát apróra vágjuk, 2 evőkanál olajon megfuttatjuk, beleforgatjuk a megtisztított, megmosott és cikkekre vágott gombákat, sózzuk, meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel, majd ráöntjük a tejfölből, lisztből és tejből készült habarást, felforraljuk, utánaízesítjük...

Bélszínkockák nyárson sütve

Bélszínkockák nyárson sütve

A lehártyázott bélszínt kb. 4x4 cm-es kockákra vágjuk, és olajos-mustáros keverékben megforgatjuk. A zöldpaprikából a bélszínhez hasonló nagyságú kockákat vágunk. A konzerv gombafejekről leszűrjük a levet. Az előkészített alapanyagokat - gombával kezdve és befejezve - váltakozva nyársra húzzuk. Körben megsózzuk és meghintjük őrölt borssal. Parázs fölött - gyakran forgatva a nyársat - megsütjük...

Boeuf bourguignon bográcsban

Boeuf bourguignon bográcsban

Ahogy én készítettem: a szürkemarha húst a főzés előtt másfél nappal felaprítottam, mintha pörköltet készítenék, majd annyi vörösbort adtam hozzá, hogy ellepje a húst, s az edényt hűtőszekrénybe tettem. A főzés napján a bográcsba olíva olajat öntöttem, s némi vajat is adtam hozzá, majd beletettem a felaprított sárgarépát, zellerszárat, hagymát, félbevágott fokhagyma fejet, bouquet garnit és az olajban dinszteltem. Amikor elkészült, a húsról leöntöttem a marinálásra használt vörösbort, s a zöldségekhez adtam. A vörösborral felöntött zöldségekhez öntöttem a marhahúslevest is, majd az ételt őrölt feketeborssal fűszereztem, s a zöldségeket (mirepoix) főzni kezdtem (lásd: előző kép). Amíg a zöldség (alap) főtt, szárazra itattam a húsdarabokat, előkészítve a külön történő pörkölésre...Az elkészülte előtti utolsó 60 percében adtam az ételhez a gyöngyhagymát, húsos szalonnát és gombát. Valamennyit előzetesen külön megpirítva. A már említett második bográcsba levés olíva olaj került, erre a húsos szalonna, s hozzá a gyöngyhagyma. A szalonnát megpirítottam, vele együtt a hagymát is, s hozzáadtam a marhához. Olívaolajban és vajban pirítottam meg a gombát (van, aki ilyenkor konyakot is ad a gombához), majd amikor kellőképpen megpirult, ezt is hozzáadtam a marhához...

Borjú marsala

Borjú marsala

Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben. Süssük meg a borjúhúst mindkét oldalán olyan puhaságúra, ahogyan szeretjük, majd szedjük ki a serpenyőből. Tegyük bele a vöröshagymát, kevergetve süssük puhára. Adjuk hozzá a gombát, a marsalát és a levest. Kevergessük, amíg a keverék fel nem forr és be nem sűrűsödik. A szószt öntsük rá a borjúhúsra, szórjuk meg metélőhagymával...

Borjúhús Stroganoff módra, vajas-zsályás tésztával

Borjúhús Stroganoff módra, vajas-zsályás tésztával

A tésztát főzzük meg egy lábasban. Időközben melegítsük fel az olajat, tegyük bele a hagymát, a fokhagymát és a paprikát. Pároljuk, amíg a hagyma kissé megpirul. Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt borjúhúst. Süssük, amíg a hús megpirul, és jól átsül. Adjuk hozzá a gombát, és pároljuk puhára. Öntsük hozzá a vörösbort, és forraljuk fel. Keverjük hozzá a paradicsomkrémet, a tejfölt, a marhahúslevest és a kukoricakeményítőt, majd forraljuk fel. Fedő nélkül főzzük, amíg kissé besűrűsödik...

Boros-gombás tokány

Boros-gombás tokány

A szalonnát kis kockára vágom, és serpenyőben kiolvasztom. Zsírjában megpirítom a finom kockára vágott gombát meg a felcsíkozott húst, sózom, borsozom, és apróra vágott petrezselyem zöldjével megszórom. Vizes borral öntözgetve puhára párolom, és tálalás előtt sűrű tejföllel összeforralom. Juhtúrós puliszkával kísérve a legfinomabb!

Csíki mártás

Csíki mártás

Az almát hámozd, a céklát főzd, a gombát párold meg (az olajon), majd valamennyit vágd apró kockákra, s keverd a tartármártáshoz. Végül ízesítsd az apóra vágott metélőhagymával. A hozzávalók 4 adaghoz elegendőek.

Csirke vadász módra

Csirke vadász módra

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő esetén 4-es fokozat). Vágjuk le a csirkéről a zsiradékot és az inas részeket. Forrósítsuk fel az olajat egy vastag aljú serpenyőben, és barnítsuk meg a csirkéket adagokban közepes hőmérsékleten. Itassuk fel az olajat papírkendővel, majd tegyük a csirkéket egy tűzálló jénai edénybe. Tegyük a serpenyőbe a fokhagymát, a hagymát és a csiperkét, és közepes hőfokon főzzük 5 percig, illetve amíg megpuhul. Keverjük a csirkéhez a kakukkfűvel és a paradicsommal...

Tuti menü