Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gomba - töltve, sütve, főzve képes leírás - Gombás receptek.tlap.hu
részletek »

Gomba - töltve, sütve, főzve - Gombás receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gombas-receptek.tlap.hu » Gomba - töltve, sütve, főzve
Keresés
Találatok száma - 14 db
Erdeigomba-torta

Erdeigomba-torta

A lisztet átszitáljuk, a tetejére szórjuk az apróra felkockázott vajat, és széles pengéjű késsel beledolgozzuk. Hozzáadjuk a tejföllel és sóval elkevert tojást, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A hagymákat megtisztítjuk (a pórénak csak a fehér és világoszöld részét használjuk fel), karikára vágjuk, és megfonnyasztjuk a forró vajban. Rádobjuk a gombát, élénk tűzön, gyakran megkeverve 3-4 percig pirítjuk, levét elfőzzük, sóval és borssal ízesítjük. Hagyjuk kihűlni (néhány szeletet félreteszünk). 26 cm-es, vajjal kikent gyümölcstortaformába beleterítjük a 30 cm átmérőjű korongra nyújtott tésztát. Szegélyét körbevágjuk, összecsippentjük, alját villával megszurkáljuk, a tetejére sütőpapírt helyezünk, 40 deka szárazbabbal megszórjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben elősütjük (20 perc). A szárazbabot kidobjuk, a tésztát hűlni hagyjuk, majd belesimítjuk a hagymás gombát...

Gomba juhász módra

Gomba juhász módra

A Vigyázó, a Meszes-hegység és a Gyalui-havasok karéjában csodálatosan finom gombák teremnek, elkészítésüknek számtalan módját ismerik. Egyike ezeknek, mikor fatüzelésű tűzhely platniján sütik, és friss juhtúróval bolondítják meg. A túró megolvad, becsordogál a gomba lemezei közé, és együtt sülnek pirosra zamatosra. A szalonnát apró kockákra vágják, a zsírját kisütik. A gombafejeket picit megborsozzák, belemorzsolják a juhtúrót, és kézzel egy kicsit bele is nyomkodják. A szalonnakockákat kiszedik a zsiradékból, majd a serpenyőbe beleteszik a megtöltött gombát, és fedő alatt, lassú tűzön megsütik. Sózni nem kell, mert a juhtúró általában éppen eléggé sós. Tálalás előtt megszórják a sültszalonna-kockákkal, és fekete- vagy pirosáfonyabefőttel fogyasztják.

Gombás rizzsel töltött karalábé Lajos Mari konyhájából

Gombás rizzsel töltött karalábé Lajos Mari konyhájából

Lajos Mari gombás rizzsel töltött karalábé receptje, nem szokványos recept. Elkészítése könnyű, körülbelül 1 óra. Nagy étkű családnak, ajánlott a töltelékből dupla adagot készíteni. Imádni fogják! Hasznos tanácsokkal és az ételhez illő bor ajánlattal is ellátja az olvasóját Lajos Mari. A kezdő- és a tapasztalt szakács is talál számára megfelelő receptet az oldalon, amit a gyönyörű fotók segítségével, amik lépésről-lépésre mutatják be a recept elkészítésének fázisait még könnyebben boldogulhat.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Gombával töltött krumpli

Gombával töltött krumpli

A krumplit sokféleképpen szeretjük, de próbáltuk már tölteni? Ugye nem, pedig nagyon egyszerű és nagyon finom ételeket lehet így csinálni. A gombával töltött krumpli egy óra alatt elkészül, és aki szereti az alapanyagokat biztosan meg lesz vele elégedve. Tökéletes könnyed nyári ebédnek, de akár vacsorának is

Juhtúróval töltött gombafejek

Juhtúróval töltött gombafejek

A gombafejeket megszabadítjuk a száruktól, megmossuk, megszárítjuk. Füstölt sonkából kis hasábocskákat vágunk. A juhtúróból golyócskákat formázunk, kiskanál nyelével lyukat mélyesztünk a golyóba, belenyomjuk a sonkahasábocskákat, a gombafejre helyezzük a szár helyére, rányomva. Olajozott tepsibe sorakoztatjuk a juhtúró golyókkal súlyosbított gombafejeket, megbeszéljük velük, hogy ne dőljenek el. Forró sütőben gyorsan megsütjük...

Laskagomba sörtésztában

Laskagomba sörtésztában

A laskagombát sokáig nem szerettem: könnyű elrontani. Ilyenkor ízetlen, rossz az állaga, megutáltam. Utáltam azt is, hogy húspotlóként említik gyakran: a gombától azt vártam el, hogy gombaíze legyen, az pedig, hogy hol borjúhoz, hol csirkéhez, netán halhoz(sic!) hasonlítják, inkább kedvem szegte. Pedig rendkívül finom, vesződni sem kell vele, hamar megvan (fél óra, ritkán több), de van egy-két trükkje amit érdemes betartani: nem szabad megmosni (vizes-szivacsos lesz) elő kell készíteni, főzni vagy párolni kell, de nem szabad túlfőzni (10-15 percet, nem többet, mert megkeményedik) fűszerezni kell. kicsit másként: a citrom, ecet, bor, fokhagyma, vaj, bors, zöldpetrezselyem szépen kiemelik az ízét...

Le a kalappal

Le a kalappal

Az őszi erdei kirándulások, séták alkalmával gyakran botlunk szebbnél szebb színesebb gombákba, melyek arra csábítanak bennünket, hogy vigyük haza és együk meg őket. Hiszen a gomba kiváló ízesítő hatása mellett, az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Levesnek, salátának; töltelékbe, köretként és főételként egyaránt felhasználható, sokféleképpen: párolva; rántva, fasírozva; pörköltnek, tojással, szendvicsekhez. A magunk gyűjtötte - vagy piacon vásárolt - gombát azonban csak akkor fogyasszuk vagy tartósítsuk, ha biztosan felismertük, ellenkező esetben gombaszakértővel vizsgáltassuk meg. Ha pedig biztosra vehetjük kalapos kedvencünk eredetiségét, készítsünk belőle gombás finomságokat kedvünkre...Gombaleves burgonyával - Gombás csirkepaprikás - Gombás rakott kelkáposzta - Gombás tarhonya - Gombavagdalt -

Lencsekrémmel töltött gomba

Lencsekrémmel töltött gomba

A lencsét sós vízben puhára főztem, leszűrtem. Rászórtam köményt, sóztam, borsoztam, belekevertem a tojást és a vajat is, majd a chilit. Botmixerrel pépesítettem, és csak ekkor tettem bele az apróra vágott snidlinget. A gombák tönkjét kitörtem, és megtöltöttem a lencsekrémmel. Alufólia alatt 20 perc alatt megsütöttem. A krém jól felfújódik ennyi idő alatt, és átsül. Tejföllel meglocsolva tálaltam. A gombák tönkjéből melegszendvicskrém készült...

Mozzarellás gombatál

Mozzarellás gombatál

A megtisztított gombát megmossuk, papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet. A hagyma héját leszedjük, felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük. Serpenyőben 1 evőkanál vajat hevítünk, és a gomba felét megpirítjuk benne, sóval, borssal, fél kocka ételízesítővel ízesítjük, majd tálra szedjük. A maradék vajat felhevítjük, rátesszük a kétféle hagymát, belerakjuk a megmaradt gombát, és együtt megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd mindkét adag gombát tűzálló tálba tesszük. A karikákra vágott paradicsomot és a felszeletelt mozzarellát elrendezzük a tetejükön, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. A tetejére összevágott friss bazsalikomot szórunk, és egy kis bazsalikomággal díszítve forrón tálaljuk..

Hirdetés
Részeges vegyes gombaragu

Részeges vegyes gombaragu

Ebbe a gombaragu receptben háromféle gombát tettem, és egy kis vörösborral bolondítottam meg. Teljesen más íz világa lett, mint a hagyományos tejszínes gombaraguknak. Markáns, nagyon ízletes vegetáriánus étel... Az apróra vágott vöröshagymát dinszteljük meg a zsiradékon. Erre tegyük a szeletelt friss gombákat, és az előzetesen vízbe áztatott szárított róka gombát is (ha tudunk frisset beszerezni, akkor abból is 10 dkg-ot tegyünk bele). Fűszerezzük, és öntsük rá a vörösbort. Hagyjuk fedő alatt 10 percig főni, majd adjuk hozzá a tejszínt is. Forraljuk be. Ha túl sűrű lenne, akkor egy kis vízzel hígítsuk fel...

Spenóttal töltött gombafejek tojássalátával

Spenóttal töltött gombafejek tojássalátával

5 tojást megfőzünk, felszeletelünk, hozzáadjuk a majonéz és a tejföl keverékéhez, közben sózzuk és borsozzuk. Amíg a gomba sül, a tojássalátát a hűtőbe tesszük. Megmossuk a spenótot, és kevés forró vajon az összevágott fokhagymával együtt pár percig pároljuk. A gombát megtisztítjuk, és a tönkjét kitörjük. A párolt spenótot elkeverjük a maradék tojással, a zsemlemorzsával, ízlés szerint sóval és őrölt borssal. Betöltjük a gombafejekbe, és megszórjuk reszelt sajttal. A gombát kivajazott tepsibe sorakoztatjuk, és a 190 fokos sütőben megsütjük...

Tejfölös gomba

Tejfölös gomba

A hagymát felkockázzuk, olivaolajon megdinszteljük. A kockákra vágott gombát beletesszük, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, míg már nem lesz leve, ekkor rádobjuk a felaprított petrezselymet, kicsit pirítjuk, majd ráöntjük a tejfölt. Az apróra zúzott fokhagymát beledobjuk és összeforraljuk. Tálaláskor reszelt sajttal szórjuk meg.

Töltött gomba salátával

Töltött gomba salátával

A juhtúróból, tehéntúróból keverjünk sűrű krémet, egy kanál tejföllel, ha túl száraz lenne. Sózzuk, borsozzuk és aprítsunk bele néhány szál snidlinget. Töltsük a gombafejekbe, sorakoztassuk azokat a sütőpapírral bélelt tepsire és 180 - 200 fokon süssük, amíg a gomba kicsit megroggyan és a töltelék is megolvad. Amíg sül, csíkozzuk fel egy jégsaláta néhány levelét, gyaluljunk hajszálvékonyra két vékony szál karottát és daraboljuk össze a paradicsomot. Egy deci joghurtba keverjünk kevés sót, borsot, egy kanálnyi salátaolajat és pár csepp citromot. Keverjük össze a salátának aprított zöldségekkel. Ez alatt a gomba is megsült, már ebédelhetünk is...

Vargányás-tojásos ébredés

Vargányás-tojásos ébredés

Na persze, rántottát mindenki tud készíteni! Legalábbis azt hisszük magunkról. Aztán valahogy a tojás száraz és fujtós, a gomba félig nyers meg kesernyés... Higgyék el, érdemes néhány apró trükköt megszívlelni, hogy az őszi gombaszezonban ízletes, tartalmas reggelivel ébreszthessük a családot. A gombát csutkájától megtisztítom, levágom, bő vízben többször megmosom - a héját nem hámozom le. Apró szeletekre vágom, majd a felhevített vajban megpirítom. Kevés sóval, törött vagy frissen őrölt borssal, finomra vágott petrezselyem zöldjével ízesítem. A tojásokat egy tálba ütöm, villával felverem, egy kevés tejfölt adok hozzá, sózom, majd a gombára öntöm. Állandó keverés közben rápirítok, ügyelve, hogy a tojás ne legyen kemény. Előmelegített tálon kínálom, esetleg reszelt sajttal megszórom...

Tuti menü