Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Élettani hatása képes leírás - Gombás receptek.tlap.hu
részletek »

Élettani hatása - Gombás receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gombas-receptek.tlap.hu » Élettani hatása
Keresés
Találatok száma - 3 db
Az ízletes vargánya

Az ízletes vargánya

Az ízletes vargánya (Boletus edulis) feszes-ruganyos húsú és kellemes, kifejezetten nemes és finom ízű erdei gomba, ennek köszönheti másik nevét: úri gombának is hívják. Illata kissé a friss dióra emlékeztet...A gombák tömegüket nagyrészt - csaknem 90 százalékban - a bennük lévő víznek köszönhetik. Ez az oka, hogy előszeretettel ajánlják fogyókúrás ételeknek, és hogy elkészítésükkor oly hamar és oly kicsire fonnyad a lábasban. A gombák nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket és kitinrostokat. Hogy hogyan jön ide a rovarvilág páncéljából ismert anyag? A gomba sejtfalát a növényi cellulóz-sejtfalhoz hasonlóan egy poliszaharid, kitin alkotja, amiben a poliszacharid-láncot nem szőlőcukor, hanem N-acetil-glükózamin egységek alkotják. A kitin miatt számít nehéz ételnek a gomba, és időzik sokat a gyomorban. E rostok az ember számára emészthetetlenek, ezért a növényi rostokhoz hasonló ballasztanyagokként viselkednek. Tápértékük számunkra nincs, viszont serkentik a bélműködést. A vargányával megevett kalóriaérték nagy víztartalmának és emészthetetlen kitinjének köszönhetően elég csekély, 100 gramm friss vargánya mintegy 35 kalóriát tartalmaz, a szárított 620-at. A friss vargánya nagyjából harmadannyi energiát hordoz, mint a burgonya, hatod annyit, mint a kenyér és a sovány marhahús. A vargánya mintegy 5 g szénhidrátot, 3-5 g fehérjét és mindössze 0,4 g zsírt tartalmaz.

Gombarecept

Gombarecept

Az oldalunk célja, hogy széleskörű tájékoztatást adjon elsősorban a termesztett, másodsorban a gyűjtött gombák élettani hatásairól, az elkészítési módokról, hogy minél jobban rögzüljön az emberekben, hogy nem csak a gombapörkölt és a rántott gomba létezik. Bővebben szólunk a hazai áruházakban kapható fehér és barna csiperkegomba, laskagomba, shiitake receptekről. Igyekszünk bemutatni különleges termesztett gombákat is, mint pl. az ördögszekér laskagomba, a gyapjas tintagomba, vagy az enoki. Receptek és információk minden mennyiségben, csak gombákról.

Gondűző gomba

Gondűző gomba

Itt a gombaszezon. Nem kell ínyencnek lennie, hogy értékelni tudja a gombák gazdag aromáját. De akár a kucsmagombára szavaz, akár a sampinyonra, két újonnan felfedezett gyógyhatását is élvezheti. Óv a ráktól - A gomba bővelkedik egészségvédő növényi hatóanyagokban, és rendszeres fogyasztása kínai és koreai kutatások szerint összefüggésbe hozható a melldaganatok ritkább előfordulásával. Egerekben a gomba megakadályozza a prosztata ráksejtjeinek osztódását - és talán ugyanígy hat férfiaknál is...

Tuti menü